Web

 

Lokasi: Aras M, SkyAvenue

Restoran ikonik New York, Wolfgang’s Steakhouse buka restoran flagship mereka di Resorts World Genting.


Budaya kafe, makanan deli pop-up dan yang lain-lain...semua itu tidak setanding jika dibandingkan dengan restoran New York ikonik sebenar seperti Wolfgang's Steakhouse oleh Wolfgang Zwiener. Akhirnya, Malaysia menjadi sebahagian daripada sensasi antrabangsa ini apabila restoran stik Wolfgang Zwiener yang terkenal dibuka di Resorts World Genting.

Pengasas bersama dan anak lelaki Wolfgang, Peter Zwiener amat kagum dengan restoran Resorts World Genting. Dari segi visual, Wolfgang's Steakhouse Resorts World Genting bagaikan nostalgia ke era asal New York, menawarkan rasa intim dan tertutup yang sama, dengan lampu malap dan siling berkubah khas dengan reka bentuk tulang herring klasik. Selaras dengan nuansa mewah kompleks SkyAvenue yang menempatkan Wolfgang's Steakhouse, etos reka bentuk telah beralih sedikit daripada restoran stik gaya New York tradisional, ke arah esen yang lebih elegan dan mewah.

“Genting Wolfgang adalah grand, menawan. Ia mempunyai semua elemen yang dikaitkan dengan jenama - kayu, candelier - serta bilik bawah tanah dan bar wain yang indah. Walau bagaimanapun, pujian terbaik yang boleh diterima oleh Wolfgang's Genting adalah jika seseorang itu pernah makan di kedai Wolfgang yang lain mengatakan bahawa ia tidak berbeza. Kerana ini bermakna kami telah dapat mengekalkan konsistensi dan kualiti, penting dalam jenama global,” kata Zwiener, yang menghabiskan sebulan di Resorts World Genting bersiap sedia untuk pelancaran restoran stik itu, bersama rakan kongsi perniagaan Lydia D’Amato.

Dengan penelitian kepada setiap perincian, Resorts World Genting menghantar sepasukan kakitangan restoran dan chef ke kedai utama Wolfgang di New York untuk menikmati perkhidmatan Wolfgang's Steakhouse dan budaya penyediaan makanan bagi memastikan restoran stik New York klasik menjadi pengalaman makanan yang sama dan tidak jauh berbeza.

“Seluruh konsep kami adalah berdasarkan kesederhanaan dan konsistensi. Kami memberi tumpuan kepada daging lembu berkualiti tinggi di pasaran - di Amerika ia adalah daging lembu USDA Prime. Di Malaysia disebabkan sekatan, kami menggunakan Australian Black Angus – jenis lembu yang sama dan diberi makan dengan cara yang sama. Sebagai restoran stik, kami dipacu oleh produk, tidak kira negara, kami akan sentiasa menjanjikan sekeping daging lembu yang berkualiti,” tegas bekas pembiaya itu. "Wolfgang's juga memetingkan perhatian terhadap perincian, servis perkhidmatan terbaik dan kakitangan terlatih yang memahami bahawa mereka berkhidmat untuk VIP," jelas D'Amato.

Wolfgang's Steakhouse mempunyai sembilan buah restoran di Amerika Syarikat, Jepun, Korea, Filipina, China, Taiwan, Cyprus dan Singapura, terkenal untuk dry-aged steak yang diperoleh secara eksklusif daripada lembu Black Angus. Dry-aging - iaitu proses menyimpan daging lembu di rak selama beberapa minggu - inilah yang menjadikan daging lembu Wolfgang's Steakhouse patut dicontohi. Proses dry-aging adalah urusan yang mahal, memerlukan bilik penuaan yang dibina khas, dan pelaburan yang besar dalam inventori daging. Walau bagaimanapun, proses 28 hari inilah yang menyampaikan stik dengan kualiti yang begitu cemerlang, menyebabkan Wolfgang's Steakhouse menjadikannya masuk ke setiap senarai restoran stik terbaik di seluruh dunia.

Pengunjung di outlet Resorts World Genting – juga Wolfgang’s Steakhouse yang pertama di Malaysia – boleh menjangkakan hampir segala-galanya daripada menu asal New York, dengan menu Grand (makan malam) secara relatifnya tidak berubah. Menu makan tengah hari akan menawarkan beberapa pilihan setempat, tetapi semua tawaran akan menghormati rasa dan tradisi jenama berusia 17 tahun itu.

Salah satu menu signature Wolfgang ialah satu-kilogram porterhouse yang boleh dinikmati sehingga empat orang; perasa, dihiris dan dihidangkan dengan mentega jitu; serta daging rib-eye, tenderloin, sirloin, dan burger daging lembu. Seperti semua restoran stik sebenar, Wolfgang's Steakhouse juga menawarkan kentang putar, sautéed spinach dan hidangan sampingan ringkas untuk melengkapkan daging yang terbaik. Pencuci mulut juga mempunyai ciri khas New York, seperti kek keju, tiramisu dan sundae yang boleh dipesan sebagai hidangan perkongsian.

Jenama ini mempunyai Chef Eksekutif Korporat yang menasihati rakan kongsi global tentang teknik dan pengetahuan. Dan sementara Zweiner mengatakan bahawa Wolfgang's sentiasa berkualiti, dan tidak didorong oleh chef, dia juga mengatakan bahawa dia telah mendapati pasukan di Resorts World Genting sebagai "keseronokan untuk bekerja dengan". "Mereka tahu bahawa Wolfgang's adalah restoran stik gaya butik, dan makanan itu tidak boleh diambil dari komisaris, jadi pemahaman tentang kualiti penyediaan makanan adalah sepenuhnya."

Bilik bawah tanah wain adalah lekapan di kebanyakan Wolfgang, dengan versi Malaysia dibuat daripada kaca buluh (reka bentuk kaca separa tidak jelas bercorak), dengan ciri yang diperbuat daripada 600 botol wain. Aspek visual ini juga menekankan kepercayaan jenama terhadap minuman yang hebat untuk dipadankan dengan stik yang hebat. “Genting mempunyai pelbagai jenis wain, berbeza daripada kebanyakan kedai stik Amerika. Resort ini sedang berusaha untuk membawa masuk lebih banyak label Amerika, dan kami menikmati bekerja dengan sommelier pemastautin Kevin Yee dalam tawaran kami,” kata Zwiener.

Dengan keluasan 3,500 kaki persegi, Wolfgang's Resorts World Genting akan mempunyai kapasiti 110 tempat duduk, termasuk tempat duduk al fresconya, yang akan menghadap ke beberapa bahagian paling indah di jalan raya taman tema. Meja berlapik linen, aksen perabot darah lembu, ceruk intim, tempat duduk jamuan, bilik persendirian untuk sehingga 12 orang, seluas 300 kaki persegi dan bar koktel semuanya direka untuk membawa tetamu ke ruang Park Avenue yang asal.

Gerard Walker, Naib Presiden Makanan dan Minuman, Resorts World Genting percaya bahawa pengalaman Steakhouse Wolfgang akan menjadi pengalaman yang akan memberi kesan gastronomi dan reka bentuk kepada tetamu. “Matlamat kami adalah untuk membawa suasana restoran stik New York ke Genting. Daripada sekadar mencipta semula sesuatu, kami ingin menyerlahkan penghargaan Resorts World Genting terhadap kualiti pada produk yang sudah pun bagus. Jadi bersama-sama dengan linen dan pisau stik Monglaines, kami juga menawarkan bilik bawah tanah yang hebat untuk wain Dunia Lama dan Baru, beberapa wiski yang luar biasa, suasana yang indah, dan mungkin beberapa daging lembu terbaik yang boleh didapati di negara ini. 

 

Lokasi: Aras M , SkyAvenue

Kod Pakaian: Kasual

16 – 18.06.2024

Make this Father's Day unforgettable! Treat Dad to an exquisite dining experience with our specially crafted menus. You're sure to delight Dad's taste buds and create cherished memories.

4 Course Set Menu FOR TWO

 • Price: RM500
 • Food menu:
  • Beverly Hill Chopped Salad
  • Lobster Bisque
  • Prime Aged New York Sirloin
  • Cheese cake
 • Receive a complimentary gift for every set purchase *while stock last

4 Course Set Menu FOR TWO TO FOUR PEOPLE

 • Price: RM1000
 • Food menu:
  • Jumbo Shrimp Cocktail
  • Lobster Bisque
  • Prime Aged Porterhouse for Two
  • Cheese cake
  • Terazzas wine
 • Receive a complimentary gift for every set purchase *while stock last